tiistai 13. maaliskuuta 2012

Huonot polvet ja Arthryl

Tämä ei ole ammatti-ihmisen kirjoittamaa faktaa, vaan käyttäjän huomioita ja kuulopuheita...

Kymmenen vuotta sitten ortopedi totesi röntgenkuvien perusteella, että minulla on 80-kymppisen polvet eli pahasti kuluneet. Tuolloin pääsin=jouduin työkyvyttömyyseläkkeelle kaikkien vaivojen yhteisvaikutuksesta. Siitä muutaman vuoden päästä vasempaan polveen laitettiin proteesi. Siitä ei tullut hyvä. Leikkauksen jälkeen oli muutaman viikon ihan järjettömän kova kipu, joka onneksi hellitti. Kivuliaaksi polvi silti jäi ja epäluotettavaksi. Aloin kulkea kyynärsauvan avulla. Myöhemmin lääkäri totesi, että siihen oli laitettu liian "kevyt" proteesi, joka antaa periksi sivusuunnassa. Hän olisi uusinut sen heti, mutta minä en ollut valmis.

Tuolloin joku  lääkäri, taisi muuten olla kipupoliklinikalla, suositteli Glukosamiinisulfaattia eli Arthryliä. Apteekkari varoitteli ilmavaivoista,  mutta kertoi lääkkeen myös auttaneen hänen vaivoihinsa. Jonkun aikaa syötyäni havaitsin, että todella, polvikivut hellittivät! Olen jatkanut lääkkeen syömistä vaihtelevasti.
Joskus sain reseptin jauhemuotoiseen lääkkeeseen ja se jäi syömättä. Ensinnäkin sen ottaminen tahtoi unohtua, kun ei voinut laittaa dosettiin ja toisekseen jauhe veteen liuotettuna on aikas pahan makuista. Toki tabletissakin on jollekin nielemistä, mutta minä olen niin hyvä nielemään  isojakin mollukoita, että tämäkin menee toisten lisänä - kaikki kerralla vaan kurkkuun!

 


Tuttavani kertoi samanlaisia kokemuksia. Hän ei syö lääkettä säännöllisesti, mutta kun polvikipu iskee hän ottaa kuurin ja se auttaa.

Luin lehdestä amerikkalaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan glugosamiinisulfaatin parantavasta vaikutuksesta ei ole todettu olevaan tieteellistä näyttöä, mutta kun ei siitä haittaakaan ole, niin ei ole tarpeen kieltääkään.

Viime vuonna tehdyn lonkkaleikkauksen jälkeen hämmästelin, kuinka hyvin ns. terve jalka kesti koko painon, kun en toisella jalalla saanut varata. Sekä lonkka, jossa on proteesi, että polvi toimivat moitteettomasti.
Tämän reilu kuukausi sitten tehdyn uusintaleikkauksen jälkeen  tilanne onkin yhtäkkiä toinen. Lonkka vielä menettelee, mutta tuo terveen puolen polvi on ihan känkkäränkkä-tuulella. Rutisee ja rahisee. Olenkin jo kertonut, että siirryin pyörätuoliin, osittain sen tähden, että terve jalka tuntuu täysin epäluotettavalta.

Lisäsin Arthryl-annostukseni kaksinkertaiseksi. Siis, lääkäri olikin määrännyt yhden tabletin kaksi kertaa päivässä, mutta minä olen syönyt sitä vain yhden, aamulääkkeiden mukana dosetista. Nyt siis aloin ottaa myös illalla toisen.

Tänä aamuna tutkiskelin asiaa, ja totesin, että polvikipu on hellittänyt! Ei toki se kokonaan ole poistunut, mutta hellittänyt. Muistan kuulleeni tai lukeneeni, että tämä glugosamiinisulfaatin toimintaperiaate on sellainen, että se lisää/kasvattaa omaa rustoa nivelpintoihin, tai missä sitä nyt onkaan? Tässä linkissä on oikeaa tietoa lääkkeestä, sen vaikutuksesta ja käytöstä.

Summasummarum: Minun kohdallani Arthryl on auttanut, haittavaikutuksia ei ole ilmaantunut (ei edes niitä ilmavaivoja) ja voin suositella muillekin polvivammaisille. Mitenkähän se lääkeaine muuten tietää mennä juuri polviniveleen, eikä esim. sormiin tai varpaisiin?

Onko sinulla lukijani kokemuksia tästä Glugosamiinisulfaatti-lääkkeestä?

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itselläni juuri eilen todettiin toisen polven nivelrikko ja toisessa alkava. Jalka on aina aamusin jumissa, mut vielä se vertyy suht koht hyvin ja pientä liikuntaa pystyn tekemään, vaikka vlillä polvi paukku ja särkee. Sain juuri tuon aman Arthyr-lääkkeen, otin eilen eka kerran. Ei tehnyt mullekkaan mahavaivoja, mut nukuttamaan rupes, joten otan iltasin molemmat. Mulle neuvotti, et molemmat yhtäaikaa. Toivottavasti toimii mullakin tuohon särkyyn. :)

Pellavasydämen Mervi kirjoitti...

Ikävää, että polvesi on "sökö". En halua pelotella, mutta yleensä ne ilmavaivat (kuulemma) tulevat vasta hetken käytön jälkeen ja häviävät sitten myös...Vaikka Arthryl hyvä lääke onkin, niin pelkästään sillä en pärjäisi missään tapauksessa. "Oikeita" särkylääkkeitä pitää ottaa myös. Koita pärjätä! Itse valmistelen itseäni jo toisen polven keinonivelleikkaukseen, niin huonoksi on mennyt.

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
äidilleni (79 v.) määrättiin lonkkaleikkauksen jälkeiseen polvikipuun kyseistä lääkettä. Kokemusta sen käytöstä ei vielä ole, mutta itseäni huolestuttaa mahdollinen sokeriarvojen heittelehtiminen (II-tyypin diabetes insuliinilla) ja lisäksi vaikutus munuaisiin, kun äidillä on munuaisten vajaatoimintaa. Onko mitään kokemusta tai kuulopuheita tällaisia vaivoja potevien Arthrylin käytöstä? Kiitos etukäteen.

Pellavasydämen Mervi kirjoitti...

Tuttavani kertoi myös äidistään, jolle lääkäri oli määrännyt Arthryliä, mutta toinen lääkäri otti sen pois, koska kuulemma nostaa sokeriarvoja. Tässä tapauksessa, vaikka potilaalla oli diabetes, lääke ei kuitenkaan vaikuttanut sokeriarvoihin ja hän sai jatkaa lääkeen syöntiä. Ei ole ensimmäinen kerta, kun lääkärit ovat eri mieltä. Jos googlaat Artrylin löydät sivuja, jossa varoitetaan lääkeen syömisestä juuri diabeteksen ja maksa- ja munuaissairauksien yhteydessä. Tiedä häntä?

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
olin lonkkaleikkauksessa, koska mikään nivellääke, kukonhelttauute ei auttanut. Nyt se on hyvä. Sormissa ja nyt myös akkavarpaassa on nivelrikko, sain siihen nyt pulveria ja pikahoitoa, ehkä auttaa, luulen että ei auta. Menkää keinonivelleikkausjonoon, jos ongelmanne ovat polvissa tai lonkassa. On turhaa syödä kipulääkkeitä tai muuta, jotaka eivät auta. Leikkaus auttaa.
Oneida

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Pääsin siitä hirveästä kivusta jonka aiheutti kierrukan repeäminen...( jota ei alettu leikkaamaan) 2kk. 2 taplettia olen ottanut Arthryliä kuureina nyt 2-vuoden ajan ja ei tarvitse mitään särkylääkkeitä ottaa! Suosittelen lämpimästi.
Lääkäriltä kysyin pitkäaikaisesta käytöstä niin sain vastauksen että turvallisesti voit syödä. Nyt resepti 2 vuodeksi ��